SAAT FARKI GMT Mİ? UTC Mİ?

GMT (Greenwich Mean Time) Greenwich ortalama zamanı anlamına gelir. Greenwich adını Londra’nın güneydoğusundaki Greenwich kasabasından alır. Buradaki rasathanenin üzerinde bulunduğu meridyen, başlangıç meridyeni (0°) kabul edilip başlangıç meridyenine göre ortalama güneş zamanı hesap edilerek dünyamız farklı zaman dilimlerine bölünmüştür. Her boylam derecesi arası 4 dakika olarak hesaplanmış ve böylece 15 derecelik her meridyen dilimi bir saate eşit kabul edilmiştir. Bu şekilde, dünyamız 12 saat doğuda ve 12 saat batıda olmak üzere 24 saat dilimine bölünmüştür. Greenwich başlangıç meridyeninden doğuya doğru gidildikçe saatler ileri (+) batıya doğru gidildikçe geri (-) gider.

Türkçesi “Eşgüdümlü Evrensel Zaman” olarak tercüme edilen UTC ise pek çok ülkede baz alınmaya başlanan yeni ve bilimsel bir zamanlamadır. 1963 yılında kullanılmaya başlanmış, kısaltması Fransızca “Temps Universal Coordonne” (Kısaca TUC) ve İngilizcesi “Coordinated Universal Time” (Kısaca CUT) olunca pek tabiî ki kısaltma konusunda bu iki ülke anlaşamamış ve sonunda UTC olarak kısaltılmasında mutabık kalınmıştır. UTC, zamanı atomatik olarak hesapladığından GMT ile arasında çok küçük farklılıklar vardır. (Saniyenin 9/10’u gibi) Ancak bunlar gündelik kullanımda önemli bir fark yaratmaz.

Türkiye, Doğu Avrupa zaman dilimindedir. Bu yüzden Türkiye saati UTC+2, yani UTC’den iki saat ileridedir. GMT esas alındığında da Türkiye saati gene GMT+2 olarak kabul edilir. (Yaz saati uygulaması hariçtir) Osmanlı Devleti’nde saatleri, Ayasofya’nın kubbesinden geçtiği varsayılan ve Arz-ı Halife veya Arz-ı İstanbul olarak adlandırdıkları meridyene göre ayar etmişlerdir. 1925 yılında, saat diliminde uluslararası standart haline gelen GMT sistemi kabul edilmiştir.

Saat farkının nasıl ve hangi sisteme göre ölçüldüğüne kısaca bir göz attık. Şimdi ise, bu farkı en iyi şekilde gösteren saat marka ve modellerine bakalım. Başka bir deyişle, saat farkını farklı tasarımlarla yansıtan saatleri gözlemleyelim.

Genellikle, iki ayrı yerel saati gösteren saat tasarımlarında akrep 2 tane, yelkovan tek olarak tasarlanmış, saatin kadranı çevresine 24 saat taksimatı yapılarak 2. akrep vasıtasıyla saat farkını 24 saat bazında takip etmemiz düşünülmüş. Başka bir deyişle, 2. akrep %50 yavaş hareket ederek takip ettiğimiz ülkedeki gece-gündüz farkını da algılamamızı sağlıyor.

290155605_MV_ZM_JAR-Tag Heuer Carrera Twin-Time
Ref. WV2116.FC6181
 107113-1-1Montblanc Star Chronograph UTC
Ref. 107113
Zeno-Watch Basel_Airplane Diver_6349GMT-12-a1-8Zeno-Watch Basel Airplane Diver GMT Numbers
Ref. 6349GMT-12-a1-8
6069GMT-c1Zeno-Watch Basel Magellano GMT
Ref. 6069DD-c1
L4.797.4.71.2Longines Heritage
Ref. L4.797.4.71.2
Tangomat GMT Plus PR
Nomos Tangomat GMT Plus
Ref. 637
Zuerich_Weltzeit_PR_02Nomos Zürich Weltzeit
Ref. 805

Analog saatlerde GMT veya UTC sisteminin kullanılması önemli bir fark yaratmıyor çünkü GMT ve UTC sisteminin arasında yalnızca 0,9 saniyelik bir fark var. Ölçümlere göre UTC daha doğru kabul ediliyor. Bu fark, dünyanın kendi etrafında dönüşünü tamamlama süresinin zaman içinde yavaşlamasından dolayı meydana geliyormuş. UTC sisteminde bu hesaba katılmakta.

Özellikle büyük şehirlerde yaşayanlar için hayat her geçen gün hızlanıyor. Bu da gün içindeki zamanımız sanki azalıyormuş gibi hissetmemize yol açıyor. Hal böyle olunca, saniyenin 9/10’u sapma payını da önemseyenler vardır mutlaka. Ben pek de önemsemiyorum. Zamanınız bol, günleriniz uzun ve her anı mutlulukla geçsin diyorum.

30996 defa okundu

58,653 total views, 1 views today

SAAT FARKI GMT Mİ? UTC Mİ?” için 3 yorum

  1. Böyle değerli bilgiler verdiğiniz için size çok teşekkür ediyor saygılarımı sunuyorum…

Bir cevap yazın