MAKİNASI “SELLITA”

Saat meraklısı veya saat mekanizmalarına aşina olmayanlar “O da neymiş?” diyecekler.

1970‘li yıllarda Japonların geliştirdiği quartz saat teknolojisinin mekanik saat ve mekanizmaları üreten İsviçreli saat markalarını yerle bir ettiği yıllarda, dünyada İsviçre’nin rekabet gücünü sadece “ETA” ayakta tutabiliyordu.

ETA, bu işlevi ancak yüksek adetlerde ve ihtisaslaşmaya dayanan bir imalat kapasitesi ile sağlamaktaydı.

Başlangıçta, ETA bu imalatı tekli mekanik parçaların ve komple quartz modüllerin imalatına ağırlık vererek sağlayabiliyordu. Başka bir deyişle, ETA’dan temin edilen mekanik saat parçaları (çarklar, zemberekler, balanslar v.s.) , montajcı firmalar ve atölyelerde komple mekanik saat mekanizmaları haline getiriliyordu. İşte zaman içinde dünyanın en büyük mekanik saat montajcı firmalarından biri haline gelen Sellita, 1950 yılında bu amaçla La-Chaux-de-Fonds’da kurulmuştu.

Sellita5_03

 

Firma şu anda her yıl yaklaşık 1 milyon manuel ve otomatik mekanik saat mekanizması üretmektedir ki bu İsviçre mekanik saat makine üretiminin ¼’i demektir. Sellita gibi montajcı firmalar ve atölyeler, montaj işlemine ilaveten, saat markalarına, ETA’dan temin edilen parçalar üzerinde değiştirme, geliştirme ve modifiye etme imkânını da sağlıyorlardı.

Bu işlem, SWATCH grubun içinde bulunan ETA’nın sadece montajı yapılmış komple saat makinası satma kararı almasına kadar devam etti. 1995 yılında, Sellita firması Miguel Garcia tarafından satın alındı ve yeni bir strateji belirlendi.
Geçen süre zarfında bazı geçerli ve sorunsuz ETA mekanik kalibrelerinin patent süreleri dolmuştu. Garcia, bu kalibrelerin parçalarını gene La-Chaux-de-Fonds’da bulunan yeni fabrikasında imal etmeye başladı. Parçaların montajı ve komple makine haline getirilmesi zaten onların ihtisasıydı.

Örneğin, Kalibre SW 200 sorunsuz ETA kalibre 2824 modeline, Kalibre SW 300 ise ETA 2892 modeline eşdeğer. ETA 7750 (Valjoux) kronograf temel alınarak geliştirilen kronograf Kalibre SW 500 de neredeyse piyasaya çıkmak üzere.

Başka bir deyişle, Sellita için, artık belli başlı büyük İsviçre Saat markalarının da mekanizmalarını güvenerek kullandığı, parçası bulunan, en önemlisi bizim ustalarımızın da aşina olduğu ve servis verebildiği iyi bir İsviçre saat makinesidir diyebiliriz.
Kaynak: Saatolog 2013 dergisi,  www.watchflipr.com

6173 defa okundu

21,498 total views, 2 views today

MAKİNASI “SELLITA”” için 4 yorum

  1. 10.11.2014 tarihinde firmanızdan bir oris saat aldım, mekanizması sellita. Gerçi saatten de memnun kalamadım,istrdiğim tag heuer i almadığıma pişman oldum.. sellita hassassiyet iyi değil.. bence eta daha iyi kalibre gibi geliyor.. yorumunuz nedir acaba?

    saygılar

    Mustafa MATBU

    1. Mustafa Bey Merhaba,

      Saati aldığımız gün kısaca bir konuşma imkanımız olmuştu. “Makinası Sellita” başlıklı blog yazımın altına bu yorumu yazdığınıza göre yazımı da okuduğunuzu varsayıyorum.

      Benim şahsi fikrim Sellita ile ETA arasında şuanda teknolojik açıdan bir fark yoktur. Ancak markalar bu makinaları satın aldıktan sonra kasalama aşamasında veya kasalara monte edildikten sonra bazı testlere tabi tutuyorlar. Dayanıklılık, su geçirmezlik ve hassasiyet (dakiklik) testleri gibi…Bu testlerden geçemeyen ETA veya SELLITA makinalar olabiliyor. Bunları eleyip piyasaya sürmüyorlar. Bu nedenle sorun ETA veya SELLITA olmasında değildir. İkisi de İsviçre malı, aynı malzemelerin kullanılması ile imal ediliyor. Saatin hassasiyetinden memnun kalmadım demişsiniz. Lütfen bir süre kullanın. Saat bir çalışsın ve açılsın. Şayet gene şikayetiniz devam ederse mekanik saatlerin ayarına müdahele etmemiz her zaman mümkündür.

  2. Merhaba;
    Blog yazınızı tabiki okudum yazılarınızın tamamınıda okudum ayrıca, faydalı bilgileri bizlerle paylaşmanızdan da son derece memnun olduğumu belirtmek isterim. Sadece sellita için forumlarda bir çok fikir beyan edenler var. örneğin sellita firmasının çinli ler tarafından satın alındığı gibi, eğer böyle bir durum var ise umarım yoktur, saatime sıcak bakmam mümkün değildir.. oris de marka olarak benim için bitmiş demektir.Tüm makinelerinde sellita kullandığı için. oris konusuna gelirsek mekanizmanın açılması için 24 saat hiç kolumdan çıkarmaksızın takıyorum.. bu gün 8. gün
    birde Quartz mekanizmalar var.. markalara göre devasa ücretler tutan. quartz mekanizmanın kalite ölçütü varmıdır yoksa marka ismine mi bu ücretler ödenir.. kısaca bilgi verirseniz çok memnun olurum..

    saygılarımla,

    Mustafa MATBU

    1. Mustafa bey merhaba,

      Sellita’nın Çinliler tarafından satın alındığı konusunda bir bilgim yok. Ancak global bir dünyada yaşıyoruz. Firmaların hisselerinin kimlerin elinde olduğunu takip etmek neredeyse imkansız. Türkler hisselerini satın aldı diye dünyanın en iyi çikolatası kabul edilen Godiva’nın değerinin düşmediği gibi…

      Quartz makinalar konusuna gelince bildiğiniz gibi pilli saat makinaları ilk seri olarak üreten ve gelişmesine ön ayak olan firma Japonların Seiko’sudur.Gene Japon olan Citizen’nin Quartz Miyato makinaları da isim yapmıştır. İsviçre’de ise ETA ve RONDA bu konunun liderleridir. Quartz makinalar da kalite farkları gösterirler. Bunların en düşük kalitelisi pres makine dediğimiz en basit olanlarıdır. Eta’nın Çin’de de Quartz makine imal eden fabrikaları vardır. Zaten Çin malı tamamen kötüdür diye bir anlayışı anlamıyorum. Ne verirsen onu alırsın diye bir tabir vardır. Sen daha fazla kar etmek amacı ile gidip Çinlinin en kalitesiz ürününe talip olursan; bu ayıp onu üreten kadar satıcıya da aittir. Ben ortaya çıkan ürüne bakarım. Mekanik saatte durum şimdilik biraz farklıdır. Parçalar el ile monte edildiğinden ve son kontrollerinin iyi olması gerektiğinden ustalık, bilgi, görgü işidir.

      İsviçrelileri ve Almanları bu konuda daha mahir ve sabırlı görüyorum. Umarım sorularınıza net cevap vermişimdir. Yorumlarınız için teşekkür ederim.

      Saygılarımla

      Ömer Fatih Aydın

Bir cevap yazın