SAATİN HİKAYESİ

Gerçek saat dostu ve koleksiyoneri, elektrik mühendisi İbrahim İmamoğlu Bey ile Kanyon mağazamızda tanıştık. Ortak merakımız olan saatler hakkında konuşunca, bize geleneksel saat ve saatçilik konusunda okuduğu eski bir kitabı tavsiye etti ve ertesi gün de bir fotokopisini CD’si ile birlikte yolladı.

Kitap çocukluğumuzun unutulmaz yayınevi Doğan Kardeş’in 1959 yılı basımı. Nakleden kişi Hasan Ali Ediz (Devrimci kişiliği ve Rusçadan yaptığı çevirilerle tanınan önemli bir yazar ve çevirmen) İnternetin olmadığı, bilgiye çok zor ve emekle ulaşılan bir ortamda önemli bir araştırma. Adeta saat ve geleneksel saatçilik konusunda Türkçe yazılmış tarihi bir eser diyebiliriz.

Zaman zaman bu kitaptan alıntılar yapacağım ama öncelikle, o günlerde daha yaygın kullanılan cep saatinin köylünün çok iyi bildiği traktörü ile karşılaştırmalı anlatımını  çok hoşuma gittiği için aynen paylaşmak istiyorum:
Çok açık seçik ve herkesin anlayacağı bir şekilde yazmış değil mi? Aslında geleneksel saatçilikte ve mekanik saatlerin çalışma prensiplerinde çok büyük değişiklikler olmadı. Değişen, saatlerin kasa yapıları, su geçirmezlikleri, takvim göstergeleri ve kullanılan parçaların ve materyallerin daha dayanıklı ve hatasız yapılmaları, sürtünmeyi azaltan yüzeylerin ve yeni geliştirilmiş yağların yerinde ve yeterli kullanılması.
pocket watch-k
Eski bir ‘SAAT MAKİNİSTİ’ olarak saatinize iyi bakmanızı tavsiye ederim 🙂

1627 defa okundu

6,965 total views, 1 views today

Bir cevap yazın